TIPS TIL JOBBSØK

Her er noen tips hvis du er på jakt etter en ny jobb. Er du mellom 15 og 22 år kan du komme innom Riverside og få hjelp til å finne annonser på nett, og vi kan hjelpe deg med å skrive søknad og CV. Vi kan også øve på jobbintervju hvis du vil det.

Hvor kan jeg søke jobb?
Det er flere måter du kan søke jobb på:
– Enten kan du finne stillingsannonser på for eksempel finn.no eller nav.no. Der legger bedrifter ut stillinger når de er på jakt etter nye folk.
– Eller du kan gå innom i butikker/firmaer der du har lyst å jobbe og levere cv og søknad, selv om de ikke har søkt etter nye ansatte. Det er veldig mange jobbsøkere som gjør akkurat dette, og derfor trenger ofte ikke butikkene å legge ut stillingsannonser på nett.
– Du kan også få noen du kjenner til å hjelpe deg med å få jobb. Kanskje en kompis eller tante kan anbefale deg for sjefen sin?

Hvis du er på jakt etter en ny jobb kan det være lurt å gjøre flere av disse tingene samtidig: Søk på stillinger på nett, gå innom butikker med søknad og CV, og spør noen du kjenner om de kan anbefale deg.

Her finner du jobbannonser på nett:

https://www.finn.no/job/

https://tjenester.nav.no/stillinger/

 

Skrive søknad
Søknaden er et brev til arbeidsgiver, der du forteller litt om deg selv. Der står det gjerne hvorfor du passer til jobben og hvorfor du har lyst på jobben. Arbeidsgiverne får ofte veldig mange søknader, så det er viktig å bruke tid på å skrive en god søknad.

Hvis du har funnet en stillingsannonse på nett –  les den nøye. Hva går arbeidsoppgavene ut på? Beskriv noen sider ved deg selv som viser at du kan klare denne jobben fint. Står det for eksempel at du må takle stress eller være serviceinnstilt? Da er det lurt å skrive i søknaden at du er akkurat dette.

Hvis du skriver en åpen søknad (en søknad som du skal levere i for eksempel mange matbutikker selv om de ikke har søkt etter nye ansatte), så tenk gjennom hva som er viktig når man jobber i matbutikk. Da kan du for eksempel skrive at du er sosial, liker å holde orden og er serviceinnstilt. Søker du på en stilling på et lager er det kanskje ikke så viktig å være sosial med kunder – men du må være glad i fysisk arbeid og jobbe systematisk.

Det viktigste er altså: Tilpass søknaden din til den jobben du søker.

En liten sjekkliste:
– Hvor har du hørt om jobben?
– Hvorfor har du lyst på jobben?
– Hvilke personlige egenskaper har du, som gjør at du passer til jobben?
– Vise fremtidsplaner/ambisjoner (For eksempel: ”Jeg ønsker å studere markedsføring når jeg er ferdig med videregående, og derfor vil jeg få meg arbeidserfaring fra butikkbransjen allerede nå”.)
– Hvor ofte og når kan du jobbe? (ukedager/helger/ dagtid/kveldstid/natt)
– En fin avslutning: For eksempel: ”Jeg håper å hører fra dere og stiller gjerne til intervju.”
– Oppgi telefonnummer og mail (dobbeltsjekk at det er skrevet riktig!)
– Med vennlig hilsen: fornavn og etternavn

Hvis du skroller til bunnen av denne siden kan du se hvordan en jobbsøknad kan se ut.

Hos unginfo.no finner du mye god informasjon om jobbsøknad. Her kan du også laste ned en mal.
https://www.unginfo.no/jobb

 

Skrive CV
CVen er en rask oppsummering av hva du har gjort. Den skal fortelle om disse kategoriene:

– skole/ utdanning
– arbeidserfaring (både betalt og praksis)
– kurs
– annen erfaring (for eksempel frivillig arbeid, elevrådsrepresentant osv.)
– språk
– eventuelt interesser/personlige egenskaper som er relevant for jobben du søker

Under hver av disse punktene lager du en liste med det du har gjort. Erfaringene skal stå i rekkefølge, med det nyeste først (det som det er kortest tid siden du gjorde) og det eldste på bunnen av listen. Ta med måned og årstall for når du gjorde de ulike tingene.

CVen skal også inneholde personalia om deg. Navn, fødselsdato, adresse, mobilnummer og mailadresse.

Du velger selv hvordan du vil at CVen skal se ut, og det finnes mange ulike typer! Det viktigste er at den er lett å lese (oversiktelig). Hvis du skroller til bunnen av denne siden ser du hvordan en CV kan se ut.

CV-maler du kan laste ned fra nett:
https://cvnerden.no/cv-mal/

https://www.unginfo.no/jobb

 

Jobbintervju
Når man skal på jobbintervju er det viktig å forberede seg godt. Les gjennom stillingsannonsen sånn at du husker hva bedriften er på jakt etter og les jobbsøknaden din igjen, slik at du husker hva du skrev. Gå gjerne inn på bedriften sin nettside, sånn at du vet litt ekstra om bedriften – det kan gi et godt inntrykk på intervjuet.

En liten huskeliste før intervju:
– kle deg skikkelig (og i noe du føler deg bra i – det hjelper på selvtilliten)
– møt opp i god tid før intervjuet (ikke kom for sent!)
– håndhils og si navnet ditt
– ikke ha tyggis
– skru mobilen på lydløs
– svar høflig på spørsmålene du får
– forbered gjerne et spørsmål til dem også. Da virker du interessert.

Det er vanlig å være litt nervøs når man er på intervju. Det gjør ingen ting! Du kan godt si at du er litt nervøs, men at det bare er fordi du har så lyst på jobben. Da vrir du det til noe positivt.

Det er noen spørsmål som nesten alltid blir stilt på jobbintervju. Tenk gjennom hva du vil svare på forhånd, så blir det mye lettere når du sitter i intervjuet:
– Hvorfor skal vi ansatte deg? / Hvorfor passer du til jobben?
– Hva er dine sterke sider?
– Hva er dine svake sider? (Her er det ikke lurt å si noe veldig negativt. De må fremdeles like deg og få lyst til å ansette deg. Du kan for eksempel si at du har høye krav til deg selv, og at det kan bli slitsomt for deg selv. Eller at du synes det er vanskelig å si nei, og derfor tar du av og til på deg for mange oppgaver. Tenk gjennom hva som gjelder for deg.)

Her er en video som viser hvordan jobbintervju pleier å foregå, og som forteller noen ting det er lurt å tenke på når man er på intervju:

 

Lykke til med jobbsøkingen! Kom gjerne innom oss på Riverside for å få hjelp. Vi er oppe fra 11-21 på hverdager og 14-20 i helgen. Aldersgrense 15-22 år – ta med legg med bilde.

Her er eksempel på hvordan en CV og søknad kan se ut:

Riverside ungdomshus - kompetansesenter for ungdom
X